Nasjonal veileder obstetrisk anestesi - Høringsutkast

Høringsutkastet til den første nasjonale veilederen innen anestesifaget, nasjonal veileder i obstetrisk anestesi, har nå blitt utarbeidet. Du finner det på https://metodebok.no/index.php?action=book&book=anestesi

 

Veilederen dekker temaer som analgesi ved vaginal forløsning, keisersnitt, preeklampsi, postpartumblødning, anestesi til gravide, intensivbehandling av gravide og akutte sjeldne tilstander i svangerskapet inkludert hjertestans.

Det har vært et mål å inkludere kollegaer fra hele landet i arbeidet og redaksjonskomiteen har vært sammensatt av representanter fra UNN, St. Olav, OUS, Sykehuset Østfold, Ahus, SUS og Haukeland. I tillegg har de enkelte kapitler hatt medforfattere fra flere andre sykehus.

Det har også vært et mål å forankre veilederen i det obstetriske fagmiljøet og flere kollegaer derfra har deltatt aktivt i utformingen av veilederen.

Ønsket har vært å utarbeide en veileder som både kan fungere som retningslinje når man står i aktuelle kliniske settinger, men inneholder også tilstrekkelig informasjon til at man kan fordype seg i de ulike temaene.

Det har vært et mål å utarbeide en veileder som er transparent mtp grunnlaget for anbefalingene og at den skal være basert på oppdaterte internasjonale anbefalinger og forskning der det foreligger.

Evidensnivået er generelt lavt, men også på områder hvor det foreligger lite eller ingen evidens må klinikeren treffe beslutninger. Veilederen inneholder derfor også anbefalinger og forslag basert på klinisk erfaring, konsensus og «best practice» overveininger.

En overordnet anbefaling er at sykehus med akuttfunksjon og obstetrisk virksomhet må organisere arbeidet i henhold til Norsk Standard for Anestesi.

 

Grunnlag for anbefalingene:

Styrken på anbefalingen bygger på GRADE prinsippet og angis «anbefaler», «anbefaler ikke» som er en sterk anbefaling og «foreslår» eller «foreslår ikke» som er en svakere anbefaling. Det er viktig å skille mellom kvalitet på evidens og styrke i anbefalinger. Høy kvalitet på evidens betyr ikke nødvendigvis sterke anbefalinger, og motsatt er det slik at sterke anbefalinger kan bygge på lav kvalitet på evidens.

Vi har ansett det som naturlig å legge oss tett opp mot Den Nasjonale Veilederen i Fødselshjelp, både i utforming og innhold, for å legge til rette for godt samarbeid i pasientbehandlingen ettersom evidensnivået generelt er lavt. De fleste kapitler starter med oppsummering av de viktigste anbefalingene før en utfyllende tekst med henvisning til relevant litteratur.

Forfatterne har blitt anbefalt å legge vekt på pyramidesøk, systematiske oversikter, meta-analyser, viktige primærartikler samt veiledere i obstetrisk anestesi fra land det er naturlig å sammenligne seg med. I de fleste av kapitlene er søkestrategi redegjort for.

Det planlegges jevnlige oppdateringer, forslagsvis hvert 3. år, etter at endelig veileder er publisert.

Alle sider i dette høringsutkastet vil være merket med et vannmerke “høringsutkast”. Høringsutkastet vil være tilgjengelig frem til revidert utgave publiseres i 1. kvartal 2025.

 

Tilbakemelding på høringsutkast

Frist for tilbakemeldinger er satt til 01.03.2025. Dersom man ønsker å melde forslag til endringer, påpeke feil eller supplere med relevante referanser kan dette sendes direkte til aktuelle kapittelredaktør:

 

I emnefeltet skrives: Tilbakemelding nasjonal veileder

Det bes om at følgende informasjon oversendes:

  1. Hvilken anbefaling / tekstavsnitt gjelder innspillet
  2. Hva er foreslått ny anbefaling/ordlyd
  3. Dokumentasjon som begrunner forslaget i form av enten
  4. DOI
  5. lenke til aktuell publikasjon
  6. PDF av aktuell publikasjon

 

Generelle tilbakemeldinger bes sendes til Grethe.berger.heitmann@so-hf.no

Med hilsen redaksjonskomiteen